Tueksi ja avuksi

Tältä sivulta löytyy ladattavaa materiaalia herkkyyteen liittyen. Toivottavasti löydät sivulta jotakin itsellesi hyödyllistä.

KASVATTAJAN TUEKSI-lomake

Kasvattajan tueksi-lomake on sinulle, joka koet lapsesi kuormittuvan herkästi ja haluat listata tekemiäsi huomioita itseäsi ja lapsen muita kasvattajia varten. Lomake voi olla hyödyllinen vaikkapa päiväkotiryhmän vaihtuessa.

ERITYISHERKKÄ LAPSI PÄHKINÄNKUORESSA

Tämä on sinulle, joka haluat saada tai jakaa tietoa erityisherkkyydestä hyvin tiiviissä muodossa. Tulosta esite vaikka päiväkotiin vietäväksi tai kenelle tahansa, jota aihe saattaa kiinnostaa.

MITÄ HERKKYYS ON?

Joskus herkkyyden käsitettä on vaikea selittää lapselle. Tässä yhden sivun kuvitetussa tietopaketissa on yksi tapa katsoa ja selittää asiaa. Jos ajattelet, että tämä tapa selittää herkkyyttä voisi sopia lapselle, tulosta tai tallenna paperi ja käytä sitä vaikka keskustelun virittäjänä.

KURKISTA NÄKYMÄTTÖMÄÄN REPPUUN

Jos koit Mitä herkkyys on-paperin hyödylliseksi, voit saada lapsen kanssa jotakin irti myös tästä harjoituksesta. Tämä on aikuisen ja lapsen yhteinen leikki, johon kannattaa myös aikuisen heittäytyä mukaan. Muokkaa harjoitusta ja sen kulkua oman tarpeen mukaan. Näkymätön reppu ei tämän harjoituksen jälkeen välttämättä tunnu enää yhtä näkymättömältä.

NÄKYMÄTTÖMÄN REPUN KÄYTTÖOHJEET

Näkymättömään reppuun voi tutustua monella eri tavalla. Yksi mahdollinen tapa on etsiä käyttöohjeita omalle repulle. Niitä voi koittaa selvittää vaikkapa tämän ladattavan ja tulostettavan harjoituksen avulla.

NÄKYMÄTÖN REPPU -VÄRITYSKUVIA JA TEHTÄVIÄ

Tästä löydät tulostettavia kuvia Näkymätön reppu-teemasta. Näitä reppuja voi värittää tai täydentää piirtäen tai niille voi keksiä käyttöohjeita. Suosittelen esimerkiksi lapsiryhmien kanssa Näkymätön reppu -kirjan lukemisen jälkeiseksi aktiviteetiksi.

HARPPAUS UUTEEN

Kukapa meistä ei kokisi uutta asiaa tai vaihetta vähän pelottavana. Herkille muutokset ja siirtymävaiheet voivat olla erityisen stressaavia. Tämä harppaus-harjoitus voi auttaa.

PÄIVÄKOTI

Monelle lapselle, varsinkin herkälle, päiväkodin aloitus tai paluu päiväkotiin pitkän tauon jälkeen tuntuu vaikealta ja kuormittavalta. Lapsia voi auttaa, jos päiväkodista puhutaan paljon etukäteen ja vaikka luetaan aiheeseen liittyviä kirjoja. Avuksi voi myös ottaa tämän tuunattavan ikioman päiväkotisarjakuvan. Printtaa, piirrä, väritä ja nido vihkoksi. Kun piirrät hahmoille vähän sopivanlaisia hiuksia tai muita tunnistettavia piirteitä lapsen on helpompi samaistua vihkoon ja ehkä myös päiväkotipäivän aikana palauttaa mieleen vihkon tapahtumia. Vihkon voi ottaa mukaan päiväkotiin.