Villikissareppu, 2023

Elämä näkymättömän repun kanssa on aaltoliikettä. Reppu täyttyy. Joskus ihan äärimmilleen – jopa räjähtämispisteeseen. Sitten reppu taas kevenee. Ja täyttyy. Ihminen kuormittuu ja palautuu. Arki on toisinaan kuormittavaa eikä kuormitusta tarvitse pelätä. Siinä missä Näkymätön reppu kertoo vain yhdestä päivästä herkän lapsen elämässä, Villikissareppu kertoo tilanteesta, jossa kuormitus pitkittyy ja reppu villiintyy. Se menee epäkuntoon. Tilanne voi syntyä vaikka silloin, kun kohtaa suuria muutoksia tai pitkittynyttä stressiä. Silloin reppu voi alkaa suorastaan ahmia kokemuksia, eikä kevenekään kuten aiemmin.

Herkkyys on yleinen persoonallisuuden piirre, joka on monessa asiassa hyödyllinen, mutta pitkään jatkuva kuormitus ei ole kenellekään hyväksi. Lapsi tarvitsee ympärilleen viisaita aikuisia, jotka huomaavat kun kuormitus ryöstäytyy hallinnasta.

Tarkka lukija löytää Villikissarepun sivuilta monia kuormitusoireita: univaikeuksia, syömishaasteita, aistiyliherkkyyttä, mahakipua, mielialaoireita, vetäytymistä, jähmettymisen kokemusta ja tärinää. Kaikki ovat asioita, joita Näkymättömän repun sosiaalisen median seuraajat ovat kertoneet havainneensa ylikuormitustilassa. Nämä ovat vain pieni otos siitä valtavasta kirjosta erilaisia oireita, joiden kautta kuormitus voi ilmetä. Oireet voivat olla hienovaraisia tai räiskyviä. Yhtä kaikki, ne on tärkeä ottaa vakavasti. Niiden kautta keho viestii, että sietokyky ylittyi.

Villikissarepussa esikoulun tarkkanäköinen aikuinen tulee avuksi. Kirjassa tukea ja apua symboloi maaginen viltti. Tosielämän viltti voi ottaa monenlaisia muotoja, tilanteen ja tarpeen mukaan. Joku hyötyy toimintaterapiasta, joku perheneuvolan tarjoamasta tuesta, joku apuvälineistä, joku kevennetystä viikosta, joku tauottamisesta ja aistikuorman rajaamisesta. Villikissarepun viesti on, että herkkyys voi joskus käydä ylivoimaiseksi, mutta villiintynytkin reppu voidaan saada kesyyntymään. Usein siihen tarvitaan aikaa ja apuvoima.