Kirjat

Tervetuloa tutustumaan Näkymättömään reppuun. Täältä löydät tietoa Näkymätön reppu -lastenkirjasarjasta ja herkkyydestä. Mukavaa matkaa näkymättömien reppujen maailmaan! / Maria Vilja, kuvittaja, lastenkirjailija, sosionomi ja taidepedagogi

Näkymätön reppu on lastenkirjasarja herkän lapsen elämästä. Sarjaan kuuluvat Näkymätön reppu (Karisto, 2022) ja Villikissareppu (Karisto, 2023). Sarjan kolmas osa ilmestyy tammikuussa 2025. Näkymätön reppu kiertää kulttuurikeskuksia ja kirjastoja myös näyttelynä ja työpajana.

Kirjasarjassa seikkailee Rosali-niminen lapsi. Hän kantaa selässään erityistä reppua. Reppuun Rosali kerää kaiken sen mikä kiinnittää hänen huomionsa. Niitä asioita on paljon: ääniä, yksityiskohtia, tunnelmia, tuoksuja, leikkejä, harmeja ja iloja.

Näkymätön reppu kertoo voimasta ja rikkaudesta, joka liittyy herkän ja voimakkaasti reagoivan ihmisen elämään. Joskus reppu voi kuitenkin muuttua liian raskaaksi ja silloin tapahtuu kummia.

Herkkyys on jokaisessa omanlaistaan. Se voi yllättää. Se on ominaisuus, jolle kannattaa antaa tilaa kukoistaa. Tähän tarvitaan avuksi tarkkasilmäisiä aikuisia. Tarkoilla silmillä voi nähdä näkymättömiä reppuja. Yleensä ne haluavat tulla nähdyksi.

Kirjan päähenkilö Rosali on herkkä lapsi. Lapsi, jolla on aina tuntosarvet pystyssä. Kuten kaikessa muussakin, myös herkkyydessä ihmiset ovat erilaisia keskenään. Herkkien ihmisten joukko on suuri ja moninainen ja on yksilökohtaista mihin ja miten itse kukin reagoi. Näkymätön reppu- kirjasarja on olemassa auttaakseen voimakkaasti kokevia ja helposti kuormittuvia lapsia tutustumaan tähän tärkeään puoleen itsessään.

”Onko sinullakin selässäsi näkymätön reppu? Minkälaisia asioita sinä laitat sinne? Mitä sinne menee huomaamattasi? Säihkyykö se? Ehkä se laulaa? Tuleeko reppu joskus liian raskaaksi? Ja mitä silloin tapahtuu? Tämä on kirja kaikille, joilla joskus on selässään tuollainen reppu. Heidän, jotka löytävät oman reppunsa kannattaa ottaa se hetkeksi selästään, avata vetoketju ja katsoa, mitä kaikkea ihmeellistä sen sisältä löytyy.”

avainsanat: herkkyys, erityisherkkyys, aistiherkkyys, neurokirjo, neuromoninaisuus, neurodiversiteetti, adhd, autismikirjo, erityisherkkä lapsi, herkkyys, herkkä lapsi, näkymätön reppu, lastenkirja,